Putinvänligt parti bildades i Polen

Mateusz Piskorski, ordförande i Polens nyaste parti. BIld. wikipedia.

Mateusz Piskorski, ordförande i Polens nyaste parti.
BIld. wikipedia.

Polen har i helgen fått ett nytt parti, Zmiana (Förändring) som stödjer den ryske presidenten Vladimir Putins politik. Till partiledare valdes Mateusz Piskorski, en före detta parlamentariker från det numera icke-existerande Samoobrona (Självförsvar).

Populistiska Samoobrona var ett av koalitionspartierna i Jaroslaw Kaczynskis regering 2006–2007 och leddes då av Andrzej Lepper. Piskorski var på sin tid Samoobonas (Självförsvar) presstalesperson och en av Leppers närmaste medarbetare. Han är även universitetslärare i statsvetenskap i Szczecin.

Man kan alltså vänta sig att det nya partiet blir ett Samoobrona (Självförsvar) i repris. De proryska sympatierna är inte heller förvånande. Under fjolårets omröstning i Krim var Piskorski en av de få som, tvärtemot vad de utländska observatörerna konstaterade, tyckte att valet gick rätt till och dess resultat är tillförlitliga.

Medlemmar i Zmiana (Förändring) har redan bestämt sig för att ställa upp med en egen kandidat i årets presidentval.

Dorota Tubielewicz Mattsson