”Komorowski har inte svarat på inbjudan”

Rysslands vice utrikesminister Vladimir Titov gjorde på måndagen ett officiellt besök i Warszawa, och eftersom relationerna mellan de två länderna med anledning av Ukrainakonflikten är mycket spända beslöts att det inte skulle ges någon gemensam presskonferens efter samtalen, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Samtidigt sade den ryske ambassadören i Warszawa till Polskie Radio att Ryssland fortfarande väntar på ett svar på den inbjudan som president Komorowski fått till firandet av slutet av andra världskriget i Moskva den 9 maj.

President Putin har bjudit in president Komorowski att delta i minneshögtidligheterna, sade Andrejev, men det har inte kommit något svar. Det är ju inte för sent än, och kanske kommer det en förklaring.

I avsaknad av svar från Komorowski har regeringstjänstemän sagt – även till Rysslands ambassadör – att presidenten inte kommer.

I Polen diskuterar man förslaget att den 8 maj högtidlighålla minnet av krigsslutet på Westerplatte i Gdansk, där andra världskriget inleddes den 1 september 1939. (Polskie Radio 23 feb 15)