Sikorski: Putin har viss mening redan redan förlorat i Ukraina

Konflikten i östra Ukraina är i viss mening redan förlorad för president Putin. Det sade parlamentets talman Radoslaw Sikorski, som på måndagen intervjuades i statliga TVP om Ukrainakrisen.

Putin har den unga ukrainska nationalismen emot sig, och motståndet blir hela tiden starkare. Moskva vill ha med Ukraina i sin tullunion, men genom att beväpna separatisterna stärker man nationalismen i resten av landet, konstaterade Sikorski.

Och om Ryssland öppet skulle inleda krig med Kiev, då måste vi hjälpa offren att försvara sig, menade det förre utrikesministern. Då kommer fler människor att dö – men om vi låter Ryssland ta Ukraina, då finns det ett pris att betala för det också.

Han underströk också att ukrainarna måste gå vidare med sina ekonomiska reformer och pekade på att det kunde finnas en del att lära av exemplet Polen.

När järnridån föll missade Ukraina chansen medan vi reformerade vår ekonomiska system, sade Sikorski. Ukrainarna kämpar vid porten till Europa, vi är skyldiga dem solidaritet, vi kan inte överge dem. (Polskie Radio 24 feb 15)