Tusk träffar Obama om sanktioner mot Ryssland

Jag är inte beredd att frysa sanktionerna mot Ryssland. Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inför ett möte med president Obama i New York på måndagen.

Handelssanktionerna mot Ryssland går snart ut, men EUs ledare kan inte enas om ifall pressen på Ryssland ska ligga kvar på samma nivå som idag.

Torts att vapenvilan brutits över tusen gånger i Ukraina tror några politiker på Moskvas goda vilja, sade Tusk till New York Times. Själv är jag mer skeptisk, det som behövs är en permanent insats för att stoppa president Putins ansträngningar att splittra EU-ledarna.

Konflikten i Ukraina är bara en av de många kriser som för närvarande hotar säkerheten i Europa, underströk Tusk. Vi måste också tackla problemen i Libyen, och hoten från jihadisterna är det första kapitlet i en ny, mycket dynamisk berättelse med nya rädslor och nya hot. (Polskie Radio 9 mars 15)