Kwaśniewskis och Millers samtal om CIA avlyssnades

Publicerad 2015-03-17 16:55

Även förre presidenten Aleksander Kwaśniewski och förre premiärministern Leszek Miller fick sina samtal på Warszawas innekrogar avlyssnade, skriver veckotidningen Wprost i sitt nya nummer.

Sommaren 2013, när frågan om CIA-fängelser i Polen efter 11 september 2001 än en gång var uppe på tapeten, träffades de båda toppolitikerna, numera med i SLD (Vänsteralliansen), för att diskutera vad de skulle säga om de blev tillfrågade igen.

Fram till dess hade de båda var för sig ihärdigt förnekat all kännedom om CIAs förhörscenter på polskt territorium. Efterhand som det alltmer stod klart att Polen hjälpt till med lämpliga lokaler – och fått hyfsat betalt – blev frågorna allt mer påträngande. Så nu gällde det att säga samma sak till medierna.

Om någon frågar om CIA, så vet vi ingenting, enades de.

Avlyssningen sköttes av kypare på de aktuella restaurangerna.

De var helt klart rädda, säger en av kyparna till Wprost. De kom överens om att säga samma saker. De frågade varandra om det kunde dyka upp några dokument som de hade undertecknat.

Hjärnan bakom avlyssningen anses vara en affärsman, Marek Falenta. Enligt uppgifter i polska medier i förra veckan, skulle han ha arbetat för oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) – vilket partiet förnekar. Men enligt kyparna ska Falenta ha lovat dem en belöning från PiS, så snart partiet återkommit i regeringsställning. (Polskie Radio 16 mars 15)

Avlyssningsskandalen >>

CIA-fängelserna >>Sök i webb-Bulletinen