Tusk reser inte till Moskva

Jag har fått en inbjudan till Moskva den 9 maj för att fira slutet av andra världskriget, men jag har tackat nej. Det säger Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk till tidningen Gazeta Wyborcza. Min närvaro vid militärparaden tillsammans med dem som angripit och använt vapen mot civila i östra Ukraina vore minst sagt diskutabel.

Även president Bronisław Komorowski, Tysklands kansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron har tackat nej.

I en intervju med flera stora europeiska tidningar har Tusk också sagt att sanktionerna mot Ryssland måste upprätthållas.

Jag är skeptisk till ryssarnas goda vilja, det som behövs är inte diskussioner om detaljer utan att pressen måste bibehållas, sade han till den italienska tidningen La Stampa. (Warsaw Business Journal 16 mars 15)