UD bestrider ryskt hyreskrav

En domstol har beslutat om vräkning av polska generalkonsulatet i St Petersburg, och vi bestrider beslutet som bryter mot internationell lag. Det sade utrikesdepartementets talesperson Marcin Wojciechowski på en presskonferens.

Den 4 februari beordrades generalkonsulatet att utrymma lokalerna eftersom UD inte betalt hyran, som idag uppgår till 74 miljoner rubel (runt nio miljoner svenska kronor).

Byggnaden ägs av dels av ett statligt ryskt företag, dels av borgmästarämbetet i St Petersburg. Det statliga företaget säger att polackerna inte betalt hyra sedan 1993, men att rättegången gäller bara de tre senaste årens hyra.

Enligt uppgift från polska ambassaden i Moskva slutade Polen att betala när ryssarna tiodubblade hyran – samtidigt som ryska beskickningar i Polen bor gratis enligt ett avtal mellan Polen och Sovjetunionen sedan 1983. Efter Sovjetunionens fall överfördes avtalet till att gälla mellan Polen och Ryssland.

Att Ryssland ensidigt bryter avtalet strider mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, sade Wojciechowski, och regeringen insisterar på att vräknigen inte ska verkställas förrän den diplomatiska tvisten har lösts genom förhandling. (Warsaw Voice 18 mars 15)