Pedofilimisstänkt präst vill ha sju års fängelse

Den präst, som anklagats för sex med minderåriga pojkar i Dominikanska Republiken och Polen, vill nu att rätten dömer honom utan rättegång. Han förslår själv ett straff på sju års ovillkorligt fängelsestraff samt ett skadestånd till offren.

Förslaget kom redan på fredagen, som var första rättegångsdagen. Nu ska åklagaren och pojkarnas juridiska ombud ta ställning till den åtalades ansökan.

Åklagaren antar antagligen prästens förslag men ökar på straffet lite, erfar tidningen Gazeta Wyborcza. Även den advokat som representerar tre av offren från Dominikanska Republiken anser att föreslaget är acceptabelt.

De sju års fängelse, som prästen förslår är lagom högt: vid upprepade pedofilibrott föreskriver lagen upp till 15 års fängelse. Att han förbinder sig att betala ut skadestånd till pojkarna gör hans förslag mer godtagbart.

Men ansökan om att frivilligt få underkasta sig straffet är inte detsamma som att han erkänner sig skyldig (hittills har prästen konsekvent tigit). Om åklagaren eller offrens juridiska ombud inte accepterar hans ansökan kommer en vanlig rättegång att hållas.

Den misstänkte är också åtalade för innehav av barnpornografi samt vapeninnehav.

Dorota Tubielewicz Mattsson