Polanski hyllar Kraków på bokmässan i Paris

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Filmregissören Roman Polanski hyllade Polen i Paris.
Foto: Georges Biard, wikipedia.

Staden Kraków, som 2013 utsågs till Unescos litteraturstad, ingår liksom Wroclaw i den polska avdelningen på bokmässan i Paris.

En av dem som deltog i de olika arrangemangen var filmregissören Roman Polanski, nyligen omskriven med anledning av att USA begärt honom utlämnad från Polen. Polanski, som bor i Frankrike, talade om problem i samband med överföring av litteratur till vita duken, och han passade på att hylla sin barndoms stad, Kraków.

Jag är stolt över att Kraków och Wroclaw är representerade på mässan, och särskilt stolt är jag över att Kraków kan presentera sin litteratur här, den litteratur som jag växte upp med, sade Polanski.

Den polska avdelningen invigdes av kulturminister Malgorzata Omilanowska. Andra prominenta personer på den polska avdelningen var förutom historikern Norman Davies författarna Olga Tokarczuk, Marek Krajewski och Zygmunt Miloszewski. (Polskie Radio 20 mars 15)