Polen mindes Katynoffren

Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn. Foto: wikipedia

Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn.
Foto: wikipedia

Vår frihet är resultatet av ett antal polska generationers kamp, och under hela 1900-talet begicks inget brott som det i Katyn. Det sade president Bronislaw Komorowski under en ceremoni till minnet av Katynmassakern vid den Okände soldatens grav på Pilsudskitorget i centrala Warszawa.

Det är i år 75 år sedan Stalins säkerhetstrupper, NKVD, 1940 avrättade över 20 000 polska krigsfångar. Fångarna var i stor utsträckning reservofficerare – i det civila konstnärer, läkare, lärare och jurister. Aktionen inleddes den 3 april.

De avrättade begravdes i massgravar, som upptäcktes 1943 av nazityska soldater, som då kontrollerade området. Sovjetunionen försökte lägga skulden för massakern på Hitlertyskland, och i det kommunistiska Polen höll man samma linje. 1990 överlämnade den dåvarande sovjetiske presidenten Boris Jeltsin den dokumentation som fanns om händelserna i sovjetiska arkiv. (Polskie Radio 3 april 15)