Domstol vill se USAs bevis mot Polanski

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad. Foto: Georges Biard, wikipedia.

USA vill ha filmregissören Roman Polanski utlämnad.
Foto: Georges Biard, wikipedia.

Domstolen i Kraków beslöt på torsdagen att begära ut handlingarna i det mål som filmregissören Roman Polanski har begärts utlämnad för av USA.

Polanski flydde 1977 från en rättegång där han åtalats för sex med en trettonårig flicka, och har sedan dess formellt varit efterlyst. Han bor i Frankrike och har under sin internationella karriär rört sig tämligen obehindrat i Europa. På senare år har amerikanska myndigheter aktiverat sitt sökande efter Polanski.

I samband med invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa uppmärksammade USA att Polanski befann sig i Polen för en filminspelning. Han begärdes utlämnad, och domstolen ska nu ta ställning till i frågan.

För ett par år sedan greps Polanski i Schweiz på begäran av USA, men utlämnades aldrig. (wyborcza.pl 9 april 15)