Komorowski: Polen ska jobba aktivt för Ukraina

Polen måste stå vid Ukrainas sida i ansträngningarna att stärka banden med väst. Vår roll är att säkerställa att västvärlden inte stänger dörren till EU, och om Ukraina så önskar, till Nato. Det sade president Bronisław Komorowski på torsdagen vid en inspektion av den nyligen etablerade LitPolUkrBrig – Litauens, Polens och Ukrainas gemensamma brigad i Lublin, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

LitPolUkrBrig är ett av de verktyg vi kan använda för att ge hjälp till Ukraina i moderniseringen av försvaret, sade Komorowski.

Avtalet om brigaden undertecknades redan 2009 men den kom inte igång förrän i september 2014, då den nya ukrainska regeringen fick problem med proryska separatister.

Idag finns 300 soldater vid brigadens huvudkontor i Lublin, men inom en snar framtid kommer litauiska och ukrainska officerare att vara på plats. Brigaden ska bestå av 4 500 soldater med filialer i alla de tre länderna, och man ska ha gemensamma övningar tre gånger om året.

Vi har fått en mycket bra start, sade Komorowski. (Polskie Radio 17 april 15)