FBI-chef beklagar uttalande om Polen och Tyskland

FBI-chefen James Comeys handskrivna brev till Polens ambassadör i Washington.

FBI-chefen James Comeys handskrivna brev till Polens ambassadör i Washington.
Foto: UD.

James Comey, chef för den amerikanska federala polisen FBI beklagar formuleringarna i sitt tal på Holocaustmuseet i förra veckan, då han sade att mördarna och deras medbrottslingar i Tyskland, Polen och Ungern och på många andra ställen inte ansåg att de gjorde något ont. De övertygade sig om att detta var rätt sak att göra, detta var vad de hade att göra.

Talet, som publicerades i Washington Post, orsakade stor uppståndelse i Polen.

På onsdagen hade Polens ambassadör i USA, Ryszard Schnepf, hade ett möte med Comey, som därefter sände ett handskrivet brev och beklagade att han kopplat samman Tyskland och Polen eftersom Polen blivit invaderat och ockuperat av Tyskland.

Polen bär inget ansvar för de ohyggligheter som nazisterna begick. Jag önskar att jag inte hade nämnt namnet på några länder, eftersom min poäng var universell och handlade om den mänskliga naturen, skrev Comey.

President Bronisław Komorowski konstaterade efter Comeys ursprungliga tal att den historiska okunnigheten är stor, och att man nu måste bekämpa stereotypa och skadliga uppfattningar om polackerna.

I en kommentar till Comeys ursäktande brev säger premiärminister Ewa Kopacz att varje polack nog vill ha något mer från Comey, men att det å andra sidan är mer än vad man kunde vänta sig efter de första rapporterna.

Saken är över, förkunnade utrikesminister Grzegorz Schetyna. (Warsaw Business Journal, Warsaw Voice 23 april 15)

Brevet ligger utlagt på UDs hemsida.>>