Rysk journalist får uppehållstillstånd indraget

Den ryske journalisten Leonid Sviridov, som i oktober förra året anklagades för spioneri för Rysslands räkning och fråntogs sin pressackreditering i Polen, har nu förlorat sitt permanenta uppehållstillstånd i Polen.

När Sviridovs ackreditering som journalist drogs in sade han att han tänkte stanna kvar i landet ändå, och att han kunde skriva under pseudonym om det behövdes. Han förnekade att ha arbetat för den ryska underrättelsetjänsten och krävde att den utredning som säkerhetspolisen hade gjort skulle vara offentlig handling.

Jag är beredd att gå till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna för att få rätt, sade han.

Det indragna uppehållstillståndet kan överklagas hos Utlänningskontoret i Warszawa.

Sviridovs långsiktiga uppehållstillstånd i EU kommer också att dras in.

För tio år sedan drog tjeckiska myndigheter in hans ackreditering av samma skäl. (Polskie Radio och wB 29 april 15)