Ryska knuttar kom till Auschwitz

Flera ryska knuttar, varav en från den beryktade mc-klubben Nattvargarna besökte på onsdagen det forna koncentrationslägret i Auschwitz. Mannen, Vladimir Vasiliev, hade flugit från Moskva till Tjeckien och där lånat en motorcykel. Med sig hade han en rysk flagga.

Historien är viktig för oss, jag har kommit hit för att påminna våra barn om vad som hände, så att det inte händer igen, sade Vasiliev.

Flera ryssar kom också i bilar.

Jag vill hedra minet av polska och sovjetiska medborgare som runt om i världen dött för friheten i kampen mot nazismen, sade en av dem, Aleksandra.

Även polska knuttar deltog i besöket med hänvisning till att de tidigare varit med i liknande mc-event som gått till Katyn, och att ryssarna då visat gästfrihet.

Mc-klubben Nattvargarna står president Putin nära och en del av medlemmarna deltog i annekteringen av Krim. Klubben fick avslag när ryska UD begärde tillstånd för dem att köra i kortege genom Polen för att besöka sovjetiska minnesplatser från andra världskriget. Flera av klubbens medlemmar står på EUs sanktionslista. Ansökan kom för sent för att polisen skulle hinna förbereda arrangemanget. Många i Polen var upprörda över Nattvargarnas plan att köra i kortege genom landet på väg till Berlin, där de den 9 maj avslutar sitt event som kallas Ärans väg med ett besök på den sovjetiska krigskyrkogården Treptower Park. I Ärans väg ingick ett besök i Auschwitz, som befriades av sovjetiska Röda armén den 27 januari 1945.

Även Tjeckien och Tyskland har vägrat tillstånd till kortegekörningen. (wyborcza.pl 29 april 15)