Tusk kan ha tryckt på om justitieministerns avgång

Europeiska rådets nye ordförande, Donald Tusk. Foto: Wikipedia.

Förre premiärministern Donald Tusk ska ha begärt att justitieministern skulle avgå
Foto: Wikipedia.

När förre justitieministern Cezary Grabarczyk på onsdagen lämnade in sin avskedsansökan kan det ha varit efter påtryckningar från förre premiärministern Donald Tusk. Det säger statsvetaren Renata Mieńkowska-Norkiene till TVN24. Det har förmodligen funnits en hel massa människor som ville att Grabarczyk skulle lämna regeringen. Även president Bronisław Komorowski ska ha velat bli av med honom.

Som ordförande i Europeiska rådet har Tusk visserligen annat att syssla med nu, säger Mieńkowska-Norkiene. Men han kan ha ringt någon annan och sagt att något omedelbart måste göras, sade statsvetaren.

Grabarczyk, som misstänks för oegentligheter i samband med sin vapenlicens, anses vara en belastning för partiet, dels inför presidentvalet den 10 maj, dels inför parlamentsvalen i höst. (Polskie Radio 30 maj 15)