Alkoholkonsumtionen i Polen ökar

Genomsnittspolacken dricker 10,3 liter ren alkohol om året, vilket är högre än genomsnittet i världen. Det framgår av en färsk alkoholrapport från OECD.

Trots att regeringen under en rad år drivit stora kampanjer mot alkohol- och tobakskonsumtion – reglerna för när man får röka och dricka på allmän plats är strängare i Polen än t.ex i Sverige – så har konsumtionen ökat mellan 1992 och 2012 i Polen.

Polackerna dricker mest öl, därefter starksprit och en mindre mängd vin.

Polen är också ett av de länder där barn dricker mest alkohol. 84,4 % av 15-åringarna upgav 2010 att de druckit alkohol. Åtta år tidigare var den siffran 56,7 % – även där är ökningen alltså påtaglig, och Polen kommer på femte plats bland OECD-länderna.

Idag beräknas alkoholkonsumtionen bland vuxna i snitt till cirka 10 liter ren alkohol om året per person, vilket är detsamma som 100 flaskor vin, skriver OECD i sin rapport. Genomsnittsnivån har sjunkit något under de senaste två årtiondena men i Finland, Island, Israel, Norge, Polen och Sverige dricker man mer än tidigare. Även i Ryssland, Estland,Brasilien, Indien och Kina har konsumtionen ökat avsevärt. (Polskie Radio, OECD och wB 17 maj 15)