Chopinkonserterna har inletts för säsongen

Vid Chopinmonumentet i Łazienkiparken ges friluftskonserter varje sommar. Foto: G. Lindberg.

Vid Chopinmonumentet i Łazienkiparken ges friluftskonserter varje sommar.
Foto: G. Lindberg.

Kompositören Fryderyk Chopin sätter varje sommar sin prägel på Warszawa – särskilt genom de konserter som spelas i Łazienkiparken och som kan avnjutas av alla parkens besökare.

Varje söndag kl 12 och kl 16 fram till den 27 september spelar framträdande pianister musik av nationalkompositören i parken, som är en av de mest populära i huvudstaden.

Konserterna arrangeras framför det dramatiska Chopinmonumentet, som skapades på 1920-talet av skulptören Wacław Szymanowski. Det som ses idag är en rekonstruktion från 1958 eftersom monumentet som så mycket annat i Warszawa förstördes under andra världskriget.

1959 inleddes traditionen med pianokonserter i parken. Bland årets pianister finns Lidia Grychtołówna, den polska pianomusikens Grand Old Lady, som vann en Chopintävling redan 1955.

Även på Żelasowa Wola, där kompositören växte upp, sextio km väster om Warszawa, arrangeras sommarkonserter i det fria varje söndag kl 15 till slutet av september. Här finns också ett Chopinmuseum. (Polskie Radio och wB 18 maj 15)