Ryssland stoppar utländska politiker och militärer

Nu slår Ryssland tillbaka. Ett nittiotal EU-politiker, höga militärer och säkerhetschefer får inte längre komma in i landet. En lista med alla namn har skickats från Kreml till EU-ländernas ambassader i Moskva.

Bland de stoppade politikerna finns förre ordföranden i EU-parlamentet Jerzy Buzek, talmannen i senaten Bogdan Boruszewicz, förra utrikesministern Anna Fotyga och parlamentarikerna Jacek Sayusz-Wolski, Paweł Kowal, Marek Migalski, Ryszard Czarnecki och Ryszard Legutko.

Listan ska ses som ett svar på den lista över ryska toppnamn som inte får komma in i EU, som ingår i EUs sanktioner med anledning av den ryska interventionen i Ukraina.

Redan i mars stoppades Boruszewicz, när han skulle delta i begravningen av den mördade ryske Putinkritikern Boris Nemtsov. (Polskie Radio och wB 30 maj 15)