Brittisk litteraturgåta löstes i Gdańsk

!300-talsförfattaren Margery Kempes gåta löstes i Gdańsk. Här omslaget till hennes bok i en Penguinutgåva.

1300-talsförfattaren Margery Kempes gåta löstes i Gdańsk.
Här omslaget till hennes bok i en Penguinutgåva.

Sebastian Sobecki, som är professor i engelsk litteraturhistoria vid universitetet i Groningen i Holland, har under sina forskningar vid Statsarkivet i Gdańsk gjort en uppseendeväckande upptäckt om Margery Kempe, en av den engelska medeltida litteraturens viktigaste gestalter.

Margery Kempe var en kvinnlig mystiker som levde under 1300- och 1400-talen. Hennes The Book of Margery Kempe är den första engelskspråkiga självbiografin som alla historie- som litteraturstudenter i Storbritannien måste läsa.

Tills nyligen trodde man att boken skrevs ner av en präst som också förändrade dess innehåll. Sobeckis upptäckt visar emellertid att den skrevs ner av hennes son och därmed kan hon ha haft betydligt större inflytande på dess innehåll.

Läs artikel >>