Polsk ost går åt som smör

Stekt ost – en av många traditionella osträtter i södra Polen. Foto: Rainer Zenz, wikipedia

Stekt ost med kummin eller vitlök– en av många traditionella osträtter i södra Polen.
Foto: Rainer Zenz, wikipedia

Polen har ett rikhaltigt sortiment av ost, och varje landsdel har sin specialitet. Ost är viktig i det polska köket, dels att äta tillsammans med bröd, dels i maträtter som pieroger. Idag tillverkas också dessertostar som vit- och grönmögelost, ofta av får- eller getmjölk. Landet exporterar också av tradition ost, inte minst till länderna runtomkring.

Försäljningen till Tjeckien har ökat, tjeckerna handlar ost för 81 miljoner euro (800 miljoner svenska kronor) och är därmed den polska mejeribranschens största kund, rapporterar tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Som en av EUs största ostproducenter exporterade Polen förra året 205 ton till ett värde av 657 miljoner euro (6,5 miljarder kronor), visar färska siffror från jordbruksdepartementet.

2013 var ostexporten ännu högre, men sedan EU utfärdat handelssanktioner mot Ryssland på grund av konflikten i Ukraina har exporten till Ryssland minskat avsevärt. Från att ha varit den importör som köpt mest ost ligger Ryssland numera på tredje plats. Även Tyskland köper mycket ost från Polen, under 2014 uppgick exporten till 67,6 miljoner euro (667 miljoner kr). (Polskie Radio och wB 4 juni 15)