Duda samlar ihop makten

Den blivande presidenten Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

Den blivande presidenten Andrzej Duda.
Bild: wikipedia.

Tre veckor efter valet av Andrzej Duda till ny president kommer hans närmaste medarbetare med kontroversiella förslag om lagändringar.

Janusz Wojciechowski, före detta domare, PiS-parlamentariker i Europaparlamentet och en av Dudas närmaste män, vill återinföra kommunisttidens rätt för presidenten att riva upp domar som vunnit laga kraft, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Detta skulle strida mot den konstitutionella regel som säger att det är domstolen som skipar rättvisa och utfärdar domar, och alltså måste grundlagen ändras.

Presidenten har i dag möjlighet att benåda en person som dömts i domstol. Vad Wojciechowski förslår är att presidenten ska kunna upphäva domen vilket innebär att den dömde ska förklaras oskyldig.

Den förste som skulle utnyttja denna nya lag är den förre chefen för CBA (Antikorruptionsbyrån), Mariusz Kamiński, som har dömts för maktmissbruk i politiska syften. Om PiS tar över regeringsmakten i höst får ingen skugga falla på partiets främsta politiker. Man vill också undvika att funktionärer plötsligt får onödiga skrupler – ändamålet får helga medlen.

Wojciechowski vill dessutom att domarkåren ska tillsättas politiskt, att presidenten ska avgöra utnämningarna. Ytterst handlar det om att makthavare kan signalera till domare och hela rättssystemet om hur ett brottsfall ska bedömas. Det skulle naturligtvis leda till en ofantlig politisering av rättssystemet och en återgång till kommunisttidens ökända metoder. Tillsammans med presidentens rätt att upphäva domar skulle det innebära ett enskilt parti, PiS, skulle få en dominerande roll i staten och få stort inflytande över rättssystemet.

Det är en farlig utveckling, farlig för den unga polska demokratin. Redan innan Andrzej Duda formellt blivit president sänder han och hans närmaste medarbetare signaler om oroväckande ändringar. Är dessa förslag ”den goda förändringen” som PiS talat så mycket om under valkampanjen? Och är det verkligen detta som polackerna vill?

Dorota Tubielewicz Mattsson