Kukiz i topp i opinionsmätning

Kukiz vill ha enmansvalkretsar. Foto: wikipedia.

Kukiz skulle få bilda regering om det vore val idag – och om han hade ett parti.
Foto: wikipedia.

Om det vore val idag skulle uppstickaren Paweł Kukiz få flest röster, 24,2 % visar en färsk opinionsmätning.

Redan första omgången av presidentvalet i maj underströk polackernas missnöje med det politiska etablissemanget. Att den forne punkrockaren Kukiz ställde upp och fick över 20 % av rösterna i första valomgången var omskakande i sig, men hans segertåg har uppenbarligen fortsatt framåt. Kukiz viktigaste frågor är att införa enmansvalkretsar, att ha täta folkomröstningar och att folket ska bestämma. Han har ännu inget parti bakom sig, han siktar på en medborgarrörelse, och ingen betvivlar att den ställer upp i parlamentsvalet i oktober.

Läs artikel >>