Facebookmannen gripen och åtalad

Publicerad 2015-06-10 18:47

Zbigniew Stonoga, som nyligen lade ut sekretessbelagt material från utredningen av den stora avlyssningsskandalen 2014 på Facebook, greps på tisdagskvällen. Han har släppts men har belagts med utreseförbud.

Stonoga hävdar att han kom över dokumenten av misstag när har surfade på internet och att de sannolikt ligger på en server i Kina.

Avlyssningsskandalen rullade igång sommaren 2014, då tidningen Wprost publicerade utskrifter av middagssamtal mellan prominenta politiker och ämbetsmän. Affären blev mycket pinsam för regeringen Tusk, flera ministrar fick avgå. Utskrifterna spädde ytterligare på politikerföraktet i landet.

En enorm polisutredning rullade igång för att ta reda på vem som låg bakom avlyssningarna och varför. Det är alltså uppgifter om såväl offer som förövare, tusentals sidor ur utredningen som kopierats hos åklagaren. (Polskie Radio 10 juni 15)

Läs mer om Avlyssningsskandalen >>Sök i webb-Bulletinen