Riksåklagaren manar till lugn

Publicerad 2015-06-10 19:03

Vi får inte gripas av hysteri. Det sade riksåklagaren Andrzej Seremet som på onsdagen kallats till parlamentet för att förklara hur det var möjligt att sekretessbelagt material från en brottsutredning kunnat hamna på Facebook.

Seremet försökte delvis tona ner skandalen.

Åklagarna har följt lagen, sade han. Alla inblandade i ett rättsfall har rätt att få den dokumentation som finns och åklagaren måste acceptera att de kopierar materialet. Däremot får de inte publicera det.

Seremet bekräftade också att de dokument som publicerats på en Facebooksida är äkta.

Den här affären kan bli ett dödligt slag mot liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen), säger statsvetaren Wojciech Jabłoński från universitetet i Warszawa till Polskie Radio. Partiet har redan tappat mycket stöd i opinionsmätningarna.

Den enda lösningen är att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lämnar Bryssel och återgår till att vara premiärminister i Polen, säger Jabłoński. Det är det enda som skulle kunna förändra situationen. (Polskie Radio 10 juni 15)

Läs mer om avlyssningsskandalen >>Sök i webb-Bulletinen