Duda: De borde ha fått avgå tidigare

Publicerad 2015-06-11 16:47

Man kan bara vara förvånad över att den så kallade avlyssningsskandalen, som har varit ute över hela Polen i över ett år – och vi ser inga personförändringar förrän idag. Det sade den nyvalde men ännu inte tillträdde presidenten Andrzej Duda, sedan flera ministrar, vice ministrar och andra höga ämbetsmän på onsdagen fått sparken av premiärminister Ewa Kopacz.

Olyckligtvis visar detta också på kvaliteten på politikerna i regeringspartierna, sade Duda.

Skandalen rullade upp förra sommaren, då det visade sig att regeringsmedlemmar och andra prominenta politiker fått sin middagssamtal avlyssnade och inspelade på Warszawas innekrogar. Samtalen, som berörde både personer och politiska händelser, var inte alltid så uppbyggliga. När utskrifter publicerades i medierna fick flera ministrar avgå, och den mest kände Radosław Sikorski förflyttades från UD till talmansbänken i parlamentet.

Den utredning som åklagarmyndigheten inledde efter avslöjandena har pågått sedan dess, och nu visar det sig att stora delar av utredningsmaterialet läckt ut – i veckan lades ett antal dokument ut på Facebook av en obskyr affärsman med många järn i elden.

Riksåklagaren Andrzej Seremet tonade ner händelsen – det är så många som har laglig rätt att få kopior på utredningsmaterialet, så det är inte så märkligt att handlingarna kommer på drift.

Men premiärminister Ewa Kopacz hade en annan åsikt. Hon började med att sparka dem i sin närmaste omgivning, som förknippas med krogsamtalen och antydde att om det ska bli ordning och reda måste det till en ny riksåklagare också.

Det enda resultat vi hittills har sett av utredningen är denna enorma läcka, sade Kopacz. Den skadar förtroendet för landets ledning och för den myndighet, som verkligen bör ha allmänhetens förtroende.

Hon passade också på att å regeringspartiet POs vägnar be väljarna om ursäkt för vad de kunnat höra från partiets politiker. (Polskie Radio, TVP info och wB 11 juni 15)Sök i webb-Bulletinen