Centralbankschefen sitter kvar

Publicerad 2015-06-13 11:22

Trots den stora ommöbleringen i regeringen med anledning av avlyssningsskandalen förra sommaren kommer centralbankschefen Marek Belka att stanna kvar på sin post fram till hans mandattid går ut i juni nästa år. NPB ska inte påverkas av politiska händelser, meddelade centralbanken NBPs styrelseordförande Marcin Kaszuka på fredagen.

Belka är en av de höga ämbetsmän som fick sina middagssamtal på Warszawas innekrogar inspelade och publicerade förra sommaren. I samtal med dåvarande inrikesministern Bartłomiej Sienkiewicz tycktes han utlova centralbankens stöd till regeringen mot att finansminister Jacek Rostowski fick sparken. Så skedde också, men alla inblandade inklusive dåvarande premiärministern Donald Tusk försäkrade att inget otillbörligt inträffat.

Bland andra avlyssnade fanns dåvarande utrikesministern Radosław Sikorski, utvecklingsminister Elżbieta Bienkowska, dåvarande finansministern Jacek Rostowski, regeringens talesperson Paweł Gras, förre transportministern Sławomir Nowak och statssekreteraren i finansdepartementet Andrzej Parafianowicz. De flesta av dem har nu fått lämna sina befattningar. (Warsaw Voice och wB 12 juni 15)Sök i webb-Bulletinen