Duda besöker Berlin först

Den blivande presidenten Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

Den blivande presidenten Andrzej Duda.
Bild: wikipedia.

Berlin och Paris blir de städer den blivande presidenten Andrzej Duda besöker när han har tillträtt sitt ämbete den 6 augusti. Det sade hans nära medarbetare och blivande utrikesminister Krzysztof Szczerski till tidningen Rzeczpospolita.

Fyra punkter blir avgörande för om vi ska behålla de starka bilaterala banden med Tyskland, sade Szczerski.

För det första måste polacker i Tyskland få behålla sina särskilda rättigheter. För det andra måste Tyskland inkludera Polen i diskussionerna om regional säkerhet. Det är omöjligt att uppnå fred i Ukraina utan ett nära samarbete med Polen, Nato, EU och USA. För det tredje måste Tyskland acceptera att Nato bygger baser på polsk mark. Och sist måste Tyskland stödja en miljöpolitik i EU som säkerställer fortsatt utvinning av polskt kol.

Den nya administrationen är angelägen om att reformera landets energisektor, men inte på bekostnad av den ekonomiska tillväxten, påpekade Szczerski.

Det var Tysklands president Joachim Gauck som föreslog att Duda ska göra sitt första internationella besök i Berlin, och inbjudan kommer sannolikt att accepteras.

Efter Berlin reser Duda till Paris på inbjudan av president Francois Hollande. Därefter kommer FN:s generalförsamlings möte i New York i september, liksom Visegradgruppens toppmöte i Budapest i oktober. (Warsaw Business Journal 15 juni 15)