Nattvargar stämmer gränspolisen

Det ryska mc-gänget Nattvargarna  firar krigsslutet med en resa genom bland annat Polen. Foto: wikimedia commons

Det ryska mc-gänget Nattvargarna stämmer gränspolisen.
Foto: wikimedia commons

Medlemmar av den ryska mc-klubben Nattvargarna, som står president Putin nära, har lämnat in en stämning mot den polska gränspolisen för att de i maj inte fick komma in i Polen. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Nattvargarna ville fira 70-årsminnet av Röda arméns seger över Nazityskland 1945 och planerade att köra i kortege genom Vitryssland, Polen, Tjeckien, Slovakien och Österrike för att besöka sovjetiska krigsmonument där. Turnén skulle avslutas den 9 maj på den sovjetiska krigskyrkogården i Berlin.

Polackerna var inte så entusiastiska över att några hundra ryska motorcyklister med delvis kriminell bakgrund skulle köra i kortege på de polska vägarna, och med hänvisning till att begäran om visum och tillstånd att köra i kortege kom sent, sade UD nej.

Kortegen genom Polen blev alltså inte av, flera knuttar stoppades vid gränsen, men några tog sig in bakvägen via Tjeckien för att hålla en minnesceremoni vid det nazistiska dödslägret Auschwitz, som befriades av Röda armén i slutet av januari 1945.

Nu anser Nattvargarna att de ska kompenseras för att de utan skäl vägrades inträde i Polen, vilket innebar att de inte kunde utnyttja bokningar och biljetter i andra länder i samband med resan.

Om våra klagomål avvisas går vi till Europadomstolen i Strasbourg, säger en av Vargarna. (TVP info 17 juni 15)