Natos lilla högkvarter upprättas i Polen

Natochefen Jens Stoltenberg, försvarsminister Tomasz Siemoniak, överbefälhavaren för Nato i Europa, general Philip Breedlove samt medlemsländernas försvarsministrar inspekterade på torsdagen spetsspjutsövningen ”Noble Jump” med 2 100 soldater i Żagań i sydvästra Polen.

Soldater från nio länder samarbetar som ett team, Nato är redo för svåra tider, sade Stoltenberg.

Övningen i Żagań är bara en del av det stora övningsprojektet ”Allied Shield” med 15 000 deltagande soldater. Samtidigt pågår parallella övningar i Polen och i de baltiska länderna. Detta är utan tvekan Natos största maktdemonstration på många år.

Spetsspjutsstyrkan kommer att byggas ut från 13 000 till 30 000 soldater, sade Stoltenberg. I Polen kommer dessutom ”Natos lilla högkvarter” att inrättas. Detta blir svaret på Rysslands allt mer aggressiva politik. Natos lilla högkvarter ska också i framtiden tjäna till att lösa konflikter i samband med Islamiska statens offensiv.

Liksom beslutet att utplacera 5 000 soldater i Polen och de baltiska länderna och att skapa logistiska baser för dem, har övningen i Żagań väckt raseri i Ryssland. Kreml hotar nu med att ytterligare 40 kärnvapenspetsar kommer att riktas mot Polen och de baltiska länderna.

Dorota Tubielewicz Mattsson