Katolska kyrkan stödjer flyktingmottagningen

Flyktingar bör få hjälp oavsett religion och trosbekännelse. Det säger de polska biskoparna i en kommuniké. Det är första gången som katolska kyrkan i Polen uttalar sig i flyktingfrågan.

Biskoparna sänder nu en entydig signal: Polen bör ta emot flyktingar från Nordafrika och Mellanöstern, dvs från Irak, Syrien, Sudan och Eritrea.

Det är vår kristna plikt att hjälpa de behövande som flytt från krig och förföljelse och som huvudsakligen visat sig vara kristna, står det i kommunikén.

Men det gäller inte bara kristna flyktingar, man måste ta emot alla som behöver vår hjälp, oavsett vad deras religion är.

Efter premiärminister Ewa Kopacz uttalande om att kristna flyktingarna förtjänar Polens hjälp uppstod missförstånd av olika slag. Högerpolitiker och högermedier hävdade att landet inte ska ta emot icke-kristna flyktingar eftersom det skulle kunna skapa konflikter i Polen. Uppstickaren och högerpopulisten Paweł Kukiz har till och med sagt att det vore ”skandalöst att ta emot araber eller flyktingar från Afrika i Polen”.

Nu har lyckligtvis katolska kyrkan satt ner foten.

Dorota Tubielewicz Mattsson