Kopacz tar nya tag inför valet

Ewa Kopacztar nya tag. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacztar nya tag.
Foto: wikipedia.

Jag tänker kämpa hårt för att vinna parlamentsvalet i höst. Det sade premiärminister Ewa Kopacz vid partikonventet på lördagen.

Många har redan begravt regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) som den senaste tiden gått ner i opinionsundersökningarna. Men nu går partiet till offensiv.

Kopacz har bytt ut en rad ministrar som komprometterats i den s.k avlyssningsskandalen och nu lade hon fram partiets nya program.

Det verkar som att partiledningen äntligen har fattat att många polacker är missnöjda efter POs åtta år vid makten. Det är till dem PO nu vänder sig med sitt program.

Vi måste investera i att förbättra polackernas levnadsstandard, sade Kopacz.

Under de fyra månader som återstår till valet ska regeringspartiet arbeta intensivt för att lösa problemet med ”skräpkontrakt”, d.v.s med usla anställningsvillkor. Minimilönen ska höjas successivt så att de unga får en bättre start i livet och möjlighet att skaffa egen bostad.

Det nya programmet ska presenteras i sin helhet i september. Tio arbetsgrupper förbereder nu de olika frågorna (ekonomi, sjukvård, säkerhet, Europapolitik, de unga, de gamla mm).

Inte oväntat var det främst unga politiker som hamnade i rampljuset under kongressen. Det ska naturligtvis visa på förändringen inom partiet. Kopacz har dessutom lovat att införa såväl köns- som ålderskvotering på vallistorna.

I oktober är det alltså två kvinnor som ska kämpa om valsegern: POs Ewa Kopacz och oppositionens Beata Szydło. Polen har haft kvinnliga premiärministrar förr, men det blir första gången i historien som kampen utspelas mellan två kvinnor.

Dorota Tubielewicz Mattsson