Kopacz laddar upp inför valet

Ewa Kopacz tar nya tag. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacz tar nya tag.
Foto: wikipedia.

På regeringspartiet POs (Medborgarplattformen) valkonvent i helgen bad premiärminister Ewa Kopacz än en gång väljarna om ursäkt för det som uppenbarades i samband med avlyssningsskandalen förra sommaren.

Vi har regerat i nästan åtta år, och här och där har det skett misstag, sade Kopacz. Några av oss svek er helt enkelt. Jag tillstår det och jag ber om ursäkt. Vi ber om ursäkt och accepterar ödmjukt varje missnöjd röst och kritik.

Men låt inte någon säga till er att Polen är en ruin och katastrof, sade hon med syftning på den kritik som nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) nu hamrar in inför parlamentsvalet i höst. Jag får ofta höra att det var PO-regeringen som räddade Polen ur krisen, att vi idag har en av de största ekonomierna i Europa, att vi har byggt 100 kilometer vägar och motorvägar, att våra städer har förskönats, att vi har byggt arenor och gett polska familjer Europas längsta föräldraledighet.

Och det är sant, men det var vår skyldighet att göra det, underströk hon. Min nästa uppgift blir att ta itu med skräpkontrakten, de jobbkontrakt som företag skriver för tillfällig arbetskraft, där arbetsgivarna inte betalar in avgifter till socialförsäkringarna.

Med bara 25 % av väljarna bakom sig i den senaste opinionsmätningen sätter Kopacz och PO nu till alla klutar för att försöka vända opinionen. Avlyssningsskandalen för ett år sedan gick hårt åt förtroendet för regeringspartiet, och när åklagarens utredningsmaterial lades ut på Facebook i förra veckan tappade polackerna tilltron även till rättsväsendet.

Kopacz var snabb med att ersätta de mest komprometterade regeringsmedlemmarna med nya friska ansikten men oppositionen anstränger sig att hålla kritiken vid liv.

När PiS kandidat Andrzej Duda nu vunnit presidentvalet och PiS ligger 5 procentenheter över PO i väljaropinionen har regeringen ett tufft arbete framför sig inför valet i oktober. (Polskie Radio och wB 20 juni 15)

Avlyssningsskandalen >>