Tunga vapen från USA placeras ut i Polen

250 stridsvagnar, pansarfordon och annan militär utrustning kommer att placeras ut i sju europeiska länder, däribland Polen. Det meddelade USAs försvarsminister Ash Carter på tisdagen i den estniska huvudstaden Tallinn.

Beslutet är USAs reaktion på den rysk-ukrainska konflikten. Eftersom situationen i Donbas blir alltmer osäker och spänd intensifierar NATO de militära övningarna i Öst- och Centraleuropa. De tunga vapnen ska även utgöra en militär förstärkning om nya konflikter uppstår.

Vi måste inse att Putin inte har några avsikter att ändra sin politik. Därför måste vi på lång sikt anpassa oss till situationen, sade Carter.

Utrustningen, som ska placeras i Polen, Bulgarien, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen och Rumänien, ska räcka till en bataljon med 750 man eller ett kompani på 150 man. Större delen av vapnen finns redan i Europa.

Beslutet är mycket viktigt för Polen. Det ligger i Polens intresse att den amerikanska militära närvaron i vårt land och i Europa ökar, kommenterar polske försvarsminister Tomasz Siemoniak. Det är en del av den säkerhetspolitiska filosofi som ska öka säkerheten i Europa. Men det behövs bestående åtgärder som ska pågå i årtionden och inte bara tillfälligt.

Än så länge är det dock bara ett politiskt beslut. Flera juridiska problem återstår, man måste bestämma hur de amerikanska vapnen ska fördelas mellan de sju länderna och hur de amerikanska militära baserna ska finansieras.

I morgon onsdag börjar ett två dagar långt samtal mellan Natoländernas försvarsministrar i Bryssel. Då fattas fler beslut att som ökar Polens säkerhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson