Duda har valt sina närmaste medarbetare

Den blivande presidenten Andrzej Duda tar tillbaka sitt viktigaste vallöfte. Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Den blivande presidenten Andrzej Duda har valt ut sina närmaste medarbetare.
Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Blivande presidenten Andrzej Duda har nu utsett sina närmaste medarbetare och rådgivare. Det rapporterar tv-stationen TVN24, som talat med källor inom Dudas parti, PiS (Lag och Rättvisa).

Chef för presidentkansliet blir Małgorzata Sadurska, och Krzysztof Szczerski, som redan åtskilliga gånger uttalat sig å den blivande presidentens vägnar, ska förestå utrikesavdelningen.

Maciej Łopiński, som tidigare var den framlidne presidenten Lech Kaczynskis talesperson, blir ledare för Dudas rådgivare. Adam Kwiatkowski blir chef för ministrarna.

Den polske presidenten har en uppsättning medarbetare, som arbetar med politiska frågor. De kallas ministrar, men kan närmast liknas vid biträdande statssekreterare. Om presidenten och regeringen kommer från olika partier – som fallet var 2007–2010 – driver presidenten sina frågor med hjälp av kansliet. Förslagen måste dock antas av parlamentet, vilket innebär att de inte automatiskt klubbas igenom om presidentens parti inte har majoritet.

Å andra sidan ska presidenten underteckna alla lagar innan de träder i kraft, och lagar som presidenten ogillar kan på det sättet bli liggande – ratificeringen av Lissabonfördraget blev liggande på den EU-skeptiske Lech Kaczynskis skrivbord i två år. (Warsaw Business Journal och wB 26 juni 15)