Szydło: CHF-lån är ett problem som bankerna måste lösa

Ett av de stora ekonomiska diskussionsämnena under våren har varit de s.k CHF-lånen – alltså de bostadslån som tiotusentals polacker tagit i ett annat lands valuta, i det här fallet schweizerfranc.

Det som enligt bankerna i flera år varit en god affär blev plötsligt väldigt dyrt när Schweiz i januari släppte sin valuta fri. Francen steg med 20 % i förhållande till złotyn – och där stod låntagarna med skägget i brevlådan. Nu skulle de betala ränta på en lånesumma som var 20 % högre än tidigare.

Såväl president Bronisław Komorowski som regeringen har tillsammans med experter försökt få fram en lösning som inte innebar att staten skulle gå in och betala mellanskillnaden.

Och oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) föreslog i våras att lånen skulle konverteras till złoty rakt av vilket inte tilltalade bankerna.

Frågan kom upp också under presidentvalskampanjen och ingen lösning ligger på bordet än.

Men PiS, vars Andrzej Duda vann presidentvalet, tar nu tag i frågan och skickar ut sin premiärministerkandidat i höstens parlamentsval, Beata Szydło för att visa var partiet står.

Det är bankerna som ska lösa problemen för dem som tagit bostadslån i schweizerfranc, utan inblandning från staten, sade Szydło på onsdagen till tv-kanalen TVP1. Vi kan inte använda pengar ur statsbudgeten till sådant. Bankerna får acceptera att deras vinster blir mindre under en period.

Hon sade också att Andrzej Duda tillsammans med experter nu arbetar fram ett förslag till lösning.

Det ska säkert ses som ett vallöfte inför parlamentsvalet i oktober. (Warsaw Voice och wB 2 juli 15)