”Frankensteins barn” talar till senatorerna

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Onsdagens debatt om provrörsbefruktning i parlamentets första kammare senaten kommer att gå till historien. Argumenten och tonen fick många att höja på ögonbrynen. Och skämmas för Polen.

Den 14 timmar långa debatten pågick under hela onsdagen och natten till torsdagen. Tadeusz Kopec från Senatens sjukvårdskommission redovisade de diskussioner som pågick inom kommissionen, och det gjorde han på ett sätt som fick många senatorer att protestera. Han kritiserade biträdande sjukvårdsminister Radziewicz-Winnickis svar på senatorernas frågor och på de frågor som riktades till honom själv svarade han lakoniskt: ”Det vet jag inte”, ”Det har vi inte diskuterat” eller ”Jag är gruvingenjör”. Till mångas förvåning rekommenderade kommissionen att senatorerna skulle rösta ner lagen om IVF i sin helhet.

Läs vidare >>