PO satsar på sjukvården

Staten ska hjälpa den krisdrabbade sjukvården med stora räntefria lån och andra stödåtgärder. Det sade premiärminister Ewa Kopacz efter tisdagens regeringssammanträde. Som exempel nämnde hon barnhälsovården, mödravården och sjukhus där de svårast sjuka behandlas.

Stanisław Karczewski från nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) anklagar nu Kopacz för att utnyttja PO (Medborgarplattformen) ställning som regeringsparti i kampanjen inför höstens parlamentsval.

PiS har å andra sidan den senaste tiden strött löften omkring sig, löften om reformer som efter valet kommer att kosta många miljarder.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har också vid pilgrimsorten Jasna Góra talat om moraliska värderingar och att Polen härvidlag måste följa katolska kyrkan, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Uttalandet var ett direkt angrepp på den nyligen antagna lagen om provrörsbefruktning, som tillåter även ogifta par att få behandling mot barnlöshet med IVF-metoden. Trots en intensiv kampanj från kyrkan har lagen passerat parlamentets båda kamrar, sejmen och senaten, och väntar nu bara på att undertecknas av president Bronisław Komorowski.

Som svar på detta har Kopacz pekat ut PiS och den sannolike koalitionspartnern Paweł Kukiz som eurofober (eu-fientliga) med ambitionen att detaljreglera polackernas liv.

Vi i PO däremot, sade Kopacz, är liksom vår koalitionspartner, PSL (Bondepartiet), moderata, pro-europeiska och förnuftiga. (Polskie Radio 14 juli 15)