Hälften av ungdomarna vill jobba utomlands

Nästan hälften, 46 %, av landets ungdomar funderar på att söka jobb utomlands efter studierna. När Polen 2004 gick med i EU flyttade en miljon polacker till andra EU-länder för att hitta jobb och smala ihop pengar till familjen hemma i Polen, där arbetslösheten var mycket hög. Den trenden är alltså långtifrån över, visar en opinionsmätning som beställts av PSZK (Polska Personaladministrationsförbundet).

Det är ju ett mycket intressant resultat, säger PSZK-ordföranden Janusz Czapiński till tidningen Rzeczpospolita. Men vi vet ju inte hur många av dem som ger sig iväg. Bara hälften av dem som går i flyttankar har faktiskt bestämt sig för att emigrera under de närmaste två åren.

Unga polacker anser att utländska företag erbjuder bättre möjligheter till utveckling och arbete i deras yrke än vad företag här hemma kan ge, säger Czapiński. (Polskie Radio och wB 15 juli 15)