Rostowski hoppar av parlamentsvalet

Förre finansministern Jacek Rostowski ställer inte upp i höstens parlamentsval. Anledningen är avlyssningsskandalen från förra sommaren, där middagssamtal mellan prominenta politiker i första hand från regeringspartiet PO, Medborgarplattformen, spelades in och publicerades.

Två kypare på Warszawas innekrogar skötte inspelningarna, och utskrifterna som publicerades med jämna mellanrum var det allmänna samtalsämnet hela sommaren. Fortfarande dyker nya utskrifter upp, och skandalen hålls igång inför valet i oktober.

Jag är lite nyfiken på hur samtalen mellan oppositionens politiker låter, sade Rostowski, och på hur det kommer sig att det kommer sig att det inte dyker upp några inspelningar där de talar.

Rostowski, som blev finansminister i regeringen Tusk 2007, fick gå hösten 2013 – och enligt de avlyssnade middagskonversationerna var det på begäran av centralbankschefen Marek Belka. I gengäld skulle centralbanken, NBP, hålla mindre hårt i plånboken i förhållande till statskassan.

Det är nog inte så att jag drar mig tillbaka från politiken helt och hållet, sade  Rostowski. (Polskie Radio och wB 16 juli 15)