Kvinnor kräver hårdare straff för våldtäkt

Sexbrottsoffren ska få en mänskovärdig behandling av rättsväsendet. Det kräver idag kvinnoorganisationerna i Polen.

För två månader sedan avslutades en rättegång mot två livräddare från Elblag som dömdes för våldtäkt på en kvinnlig tolk som var med under en tjänsteresa till Kaliningrad. Domen var fängelse – men villkorligt.

Det är upprörande, villkorligt är inget straff för ett så allvarligt brott, säger Joanna Piotrowska från kvinnoorganisationen Feminoteka till Gazeta Wyborcza. Det måste finnas rutiner som skyddar sexbrottsoffren och polis, räddningspersonal och representanter för rättsväsendet måste få utbildning i hur man motverkar könsrelaterade stereotyper.

”Sådana domar är också våldtäkt”, ”Ett nej är alltid nej”, ”Alkoholen våldtar inte” och ”Stoppa våldet mot kvinnorna”, stod det på affischerna när hundratals kvinnor demonstrerade utanför domstolen i Elblag.

Vid demonstrationen lästes också upp ett öppet brev till åklagarmyndigheten, polisen och direktören för sjukhuset i Elblag, undertecknat av 21 olika kvinnoorganisationer.

Vi är djupt upprörda över hur myndigheter och statliga organisationer med ansvar för att hjälpa och stödja brottsoffer har behandlat Agnieszka som blev så brutalt våldtagen under en tjänsteresa, skriver de. Gärningsmännen tror att brottet är litet eftersom straffen för sexvåldsbrott är oftast villkorliga. Hos dem som ska hjälpa sexbrottsoffren (polisen, socialen, sjukvården) anser man att kvinnan måste ha förtjänat detta på grund av sitt utseende eller beteende. Hela tiden ursäktar man våldtäktsmännen med att de kanske var alkoholpåverkade och inte ”var sig själva”.

Det är oklart varför domaren utmätte ett 2-årigt villkorligt straff. Rättegången skedde bakom stängda dörrar och journalister fick inte vara med, skriver tidningen. De båda gärningsmännen erkänner sig inte skyldiga och hävdar att det handlar om förtal. Ändå har man kunnat bevisa brott.

Deras juridiska ombud har överklagat domen. Det gjorde även offret.

Dorota Tubielewicz Mattsson