Rysk oppositionspolitiker får årets Walesapris

Årets Lech Walesapris tilldelas Jeanna Nemtsova, dotter till den mördade ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Priset delas ut den 4 augusti av Walesa själv och president Boris Komorowski, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Nemtsova får priset för att hon fortsatt sin fars kamp för solidaritet och samarbete, sade utrikesminister Grzegorz Schetyna, när han tillkännagav pristagarens namn.

Den 55-årige Nemtsov mördades i februari i Moskva två dagar innan han skulle delta i en demonstration mot Rysslands inblandning i kriget i Ukraina. Han var en av president Putins mest uttalade kritiker och anklagade honom för hans aggressiva politik i Ukraina.

Priset delades ut första gången förra året, 25 år efter de första delvis fria valen i juni 1989, som ledde till kommunismens fall i Polen och senare övriga Europa. Den första pristagaren blev Krimtatarernas ledare, den före detta Sovjetdissidenten Mustafa Dzjemilev. (Polskie radio 17 juli 15)