Ny tv-kanal mot ryska propagandan

En ny ryskspråkig tv-kanal för att motverka den ryska propagandan. Det föreslår Polen och Holland tillsammans men även andra länder är välkomna att delta i projektet. Det meddelade utrikesminister Grzegorz Schetyna på en presskonferens i Bryssel enligt polska medier.

Den 10 september hålls en konferens i Warszawa där finansieringen av kanalsen ska bestämmas.

Syftet med tv-kanalen är att det fria ordet och informationen ska nå Ryssland och ryskspråkiga minoriteter i länder i östra Europa, sade Schetyna. Det handlar om ett nytt projekt som ska garantera sanning och inte aggressiv propaganda. Den oberoende tv-kanalen ska kunna producera och förmedla solid information som kan utnyttjas av redan existerande medier i östra Europa, och projektet kan bli verklighet redan nästa år.

Ett förslag är att man skapar en nyhetsbyrå för de ryskspråkiga områdena och en fond som ska kunna stödja oberoende mediala initiativ ekonomiskt.

Idén är inte ny – så sent som i maj diskuterade man på Östra partnerskapets möte i Riga olika metoder att motverka den ryska propagandan.

Dorota Tubielewicz Mattsson