Regeringspartiets mesta kändisar avstår från parlamentsvalet

Radoslaw Sikorski avgår. Foto: Wikipedia.

Radoslaw Sikorski ställer inte upp i valet.
Foto: Wikipedia.

En efter en hoppar nu de stora namnen i liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) av inför parlamentsvalet i höstvalet.

I förra veckan gick förre finansministern Jacek Rostowski ut och informerade om att han inte ställer upp. Hans namn förekom i den stora avlyssningsskandalen som exploderade förra sommaren, och han insåg – eller hade möjligen fått en vink av premiärminister Ewa Kopacz – att skandalen redan är en stor belastning för partiet och att de som är involverade i den bör dra sig tillbaka. Han lämnar nog inte politiken helt, men parlamentsvalet har han inga planer på.

För någon månad sedan fick flera ministrar och departementssekreterare lämna sina poster av samma skäl, sedan en läcka hos åklagaren medförde att utredningsmaterialet hamnade på Facebook. En av dem som då åkte ut i kylan var Rostowski, rådgivare till Kopacz.

Radosław Sikorski som i september fick lämna UD och i stället bli talman i sejmen, komprometterad av de krogmiddagar där samtalen med andra prominenta politiker spelades in och publicerades i medierna, berättar idag på Twitter att inte heller han kommer att förekomma på partiets vallistor i oktober.

Och bara häromdagen var president Bronisław Komorowski ute i samma ärende.

Jag ställer inte upp, varken i valet till sejmen eller senaten, sade Komorowski, som efter valnederlaget i maj lämnar presidentposten den 6 augusti.

Komorowski vill i stället starta ett Komorowski-institut och en stiftelse som ska hjälpa Ukraina att genomföra de reformer landet så väl behöver. (Polskie Radio 17-20 juli 15)