– Aldrig PiS – vi minns fortfarande Barbara Blida

PiS-regeringens agerande mot förra SLD-ministern Barbara Blida väcker fortfarande starka känslor. Foto: wikipedia.

PiS-regeringens agerande mot förra SLD-ministern Barbara Blida väcker fortfarande starka känslor.
Foto: wikipedia.

SLD (Vänsteralliansen) ligger illa till i opinionsmätningarna – det är ganska troligt att partiet inte får behålla en enda plats i parlamentet.

En av partimedlemmarna, Krzysztof Gawkowski, sade häromdagen att han inte såg några hinder för ett samarbete med det största oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) som just nu har halva väljarkåren bakom sig i opinionsmätningarna. PiS uppskattar stödet, men i det egna partiet har uttalandet väckt protester.

Det skulle jag aldrig kunna acceptera, säger partikollegan Marek Balt i en tv-intervju. I Schlesien minns vi fortfarande Barbara Blida – och vi är oroliga för att Zbigniew Ziobro ska komma tillbaka.

När PiS senast satt i regeringsställning (2005-2007) anklagades förra byggministern Barbara Blida (SLD) för korruption. Hon begick självmord 2007 när CBA (Antikorruptionsbyrån) gjorde husrannsakan.

Zbigniew Ziobro var justitieminister och händelsen ansågs så märklig att en parlamentarisk kommission fick i uppdrag att utreda CBAs agerande. Flera av dem som deltagit i husundersökningen fick sparken, och på hösten föll regeringen efter flera skandaler.

Utredningen gick vidare, och för några år sedan anmäldes PiS-ledaren Kaczyński och Ziobro för maktmissbruk. Det har spekulerats mycket om att PiS-regeringen använde myndigheter som CBA och IPN (Nationella Minnesinstitutet) för att komma åt sina politiska fiender.

Marek Balt tillhör dem som vill sy ihop en koalition mellan SLD och Twój Ruch (Din Rörelse) för att tillsammans försöka nå upp till 5-procentsspärren. (TVP info och wB 31 aug 15)