Jordbruksministern vill stoppa bränning av livsmedel i Ryssland

Jordbruksminister Marek Sawicki är i blåsväder. Bild: wikipedia.

Jordbruksminister Marek Sawicki.
Bild: wikipedia.

Jag vädjar till president Putin att inte göra som föregångarna i Sovjetunionen som särskilt på 1930-talet förstörde livsmedel. Ryska medborgare behöver maten och i vår slaviska tradition är det en allvarlig synd att förstöra bröd, sade jordbruksminister Marek Sawicki på en presskonferens på fredagen. Han syftade här på svälten i Ukraina på 1930-talet då Stalin beordrade sina trupper att förstöra den säd som bönderna försökte gömma undan från myndigheterna.

På torsdagen utgick en order från den ryske presidenten att all mat, som tagits in i landet trots det årslånga importstoppet på livsmedel från väst, ska brännas upp eller förstöras på annat sätt. Mycket av de insmugglade matvarorna kommer från Polen.

Enligt rysk tv har hundratals ton polska livsmedel, som frukt, grönsaker, kött och ost redan bränts. (Polskie Radio 7 aug 15)