Kopacz försvarar mutanklagad minister

Försvarsminister Tomasz Siemoniak.  Bild: wikipedia.

Försvarsminister Tomasz Siemoniak.
Bild: wikipedia.

När försvarsdepartementet i våras beslöt att välja det franska företaget Airbus som leverantör av 50 nya helikoptrar till det polska försvaret anklagades försvarsminister Tomasz Siemoniak för bristande transparens och i förlängningen också för korruption. Veckotidningen Wprost uppgav att departementet skulle kunna ha förfalskat några av testresultatet för att affären skulle gå till Airbus.

Siemoniak, som dessutom är vice premiärminister, avvisade alla misstankar. Han fick också kritik för att avtalet inte gick till den polska försvarsindustrin, eftersom det skulle ha gett arbetstillfällen.

Kritiken om bristande öppenhet har fortsatt och nu träder premiärminister Ewa Kopacz fram till Siemoniaks försvar.

Han är en mycket ärlig person, och även om han inte personligen deltog i anbudsförfarandet så har han övervakat ärendet noga, säger Kopacz till Polskie Radio. Processen är dessutom inte slutförd, det finns fortfarande punkter som diskuteras.

Wprost hävdar att regeringen försöker dra ut på tiden för att underteckna avtalet efter valet i oktober.

I överenskommelsen ingår att Airbus ska bygga en fabrik i Polen just för att produktionen ska ske på hemmaplan, och företaget har antytt att Łódź kan bli aktuellt. (Polskie Radio 11 aug 15)