Äppelkriget

Kontroversiella äpplen. Bild: wikipedia.

Kontroversiella äpplen.
Bild: wikipedia.

Våra äpplen är mycket godare än polska. Det sade den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev, som liksom alla andra ville kommentera det rysk-polska äppelkriget.

Kriget bröt ut när president Putin gav order om att all insmugglad mat från väst ska förstöras – brännas, krossas eller köras över med ångvält om så behövs. Det senare gäller konservburkar.

Vi klarar oss bra ändå, sade Putin, och förresten är ryska livsmedel bättre än de i väst.

Men det visar sig att vanliga ryssar inte är eniga med presidenten. Smugglingen i gränsområdena är omfattande.

En stor del av polsk livsmedelsexport har traditionellt gått just till Ryssland. Konsumenterna vill fortsätta köpa vad de är vana vid, alltså tvingas man nu i lönndom föra in frukt och grönsaker, kött, fläsk, ost, fisk och skaldjur, nötter över den ryska gränsen. Till Kaliningrad och via Vitryssland, där varorna märkts om för att det ska se ut som att de producerats i det landet.

Efter Putins brännorder redovisades i rysk tv hur hundratals ton insmugglad mat från Polen destruerats. Jordbruksminister Marek Sawicki blev upprörd och påminde Putin om hans företrädare Stalin. Den sovjetiske diktatorn orsakade enorm hungersnöd på 1930-talet då han beordrade sina trupper att förstöra utsädet i Ukraina, Europas kornbod.

Sawicki vädjade till Putin att inte förstöra mat – en svår synd enligt slavisk tradition, sade Sawicki.

Även president Duda uttryckte ogillande av förstöringen av polsk frukt, och sedan trädde premiärminister Dmitrij Medvedev in på scenen och påstod att ryska äpplen är så mycket godare än polska, ”för de är så besprutade”.

Polackerna äter dem inte själva, och det ska inte vi heller göra, sade Medvedev.

Ånej, svarar nu Polens premiärminister Ewa Kopacz. Polska odlare följer EUs regler och de kan vara stolta över sina produkter.

Ordkriget fortsätter. Förstöringen av livsmedel i Ryssland har pågått en vecka. Ryska konsumenter och polska odlare överlever. Men det är en trist situation.

Gunilla Lindberg