Skarpsill drabbad av rysk bannstråle

Etiketten på burken inte stämmer med innehållet. Det hävdar det ryska livsmedelsverket och utfärdar importförbud på konserverad polsk skarpsill i olivolja. Mängden kalorier och fleromättade fettsyror som är fel, uppger verket.

Därmed ökar antalet produkter som Polen inte längre kan exportera till Ryssland. När EU införde sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim svarade Moskva med importstopp av livsmedel från EU och flera andra länder.

En stor del av Polens export har traditionellt gått till Ryssland, och många ryssar vill ha de livsmedel de är vana vid. En omfattande smuggling av mat har vidtagit, och för en vecka sedan utfärdade president Putin order om att alla insmugglade livsmedel som påträffas i landet ska förstöras. Det har kommit rapporter om hur hundratals ton livsmedel från bland annat Polen har destruerats.

Handelsstoppet infördes för ett år sedan och gäller kött, frukt, grönsaker och mejerivaror. Och skarpsill i olivolja. (Polskie Radio och TVP info 13 aug 15)