Minister vill avblåsa folkomröstningen

Janusz Piechocinski, vice premiärminister och näringsminister.  Foto: Stanislaw Godula.

Janusz Piechocinski, vice premiärminister och näringsminister.
Foto: Stanislaw Godula.

Folkomröstningen den 6 september kommer att kosta 100 miljoner złoty (243 miljoner svenska kronor) – jag skulle önska att de pengarna i stället gick till landets bönder som har drabbats så hårt av den långa torkan. Det säger Janusz Piechociński, ordförande i koalitionsregeringens lilla parti PSL (Bondepartiet), vice premiärminister och näringsminister.

Man ska komma ihåg att folkomröstningen initierades av den förre presidenten Bronisław Komorowski när han fick så få röster i första omgången av presidentvalet. Han ville ge utrymme för de frågor som unga människor tycker är viktiga, sade Piechociński. Men nu har vi en ny president, och jag skulle vilja att han ställde in folkomröstningen. Varje öre är viktigt i det här sammanhanget, och frågorna om enmansvalkretsar, pensionsåldern och partistödet kan lika gärna inkluderas vid parlamentsvalet den 25 oktober.

Vid sin installation talade presidenten om att bygga gemenskap, men om han håller fast vid att den här kostsamma folkomröstningen ska hållas sex veckor före valet, då driver han PiS-politik. Och han ska inte vara PiS president utan hela Polens president.

PiS (Lag och Rättvisa) – det parti som står president Duda nära – vill tvärtom att folkomröstningen ska utökas med fler frågor, och Duda väntas ge besked i morgon, torsdag. (TVP info 19 aug 15)